Interview Questions of Draping and Fitting

Interview Questions in DRAPING AND FITTING - Useful Question & Answers for Facing the Interviews
R.S. Balakumar
Associate Professor,
Dept of Fashion Design & Arts,
Hindustan University, Chennai, India
Email: rsbalakumar1953@gmail.com



If we define draping, it is the process of arrange cloth loosely or casually on or around something. It is the process of positioning and pinning fabric on a dress form to develop the structure of a garment design. A draped garment is made of an entire piece of cloth; pieces are not cut away as in a fitted garment. In this article I have given some questions and answers about fashion draping and dress fitting. I think it will be helpful to face viva board.
fashion draping
Fig: Draping
Questions and answers about draping and dress fitting:

Questions:
1. The shifting or moving of a pattern from a marked position towards a designated guide line is called--------------------------

a) Dots.    b) Pivot.    c) Fold.    d) Slash.

2.--------------------------- is to take up excess fabric of a specified width and taper it to notching at one or both ends.used to aid in fitting the garment over the body curves.

a) Tuck.   b) Pleat.   c) Dart.   d) Gather..

3. A straight cut (longer than a clip) from the outer edge of the fabric into the style line of the garment is known as----------------------

a) Ease.    b) Dart legs.
c) Slash.   d) Panels.

4. A straight line drawn perpendicular from another line is known as ------------------.

a) Squared line.      b) Curved line.
c)Horizontal line.   d)Bias line.

5. ---------------------------- the curved seam that is formed at the point where pant legs meet.

a) Seam.                b) Shirring.
c) Crotch seam.     d) Pleats.

6. ------------------------------- is the place of the Dress makers dress form that always extends from the princess seam to the armhole and side seams.

a) Pivot .  b) Princess panel.
c) Ply.      d) Ease.

7. ----------------------------- is a technique to shape the fabric by pulling and realigning it on the grain while pressing with steam.


a) Clip.       b) Fold.
c) Crease.   d)Block.

8. ----------------------- is a inside curved seam forming an inward arc, as in armholes and neckline.

a) Concave.              b) Convex curve.
c) Concave curve.    d) Looseness.

9. Any good fitting of a garment must have the considerable amount of--------------------

a) Fitted.             b) Ease.
c) Semi fitted.     d) Looseness.

10. Comfort, Appearance, and Durability are the 3.important for ------------------------ of the garment.

a) Colour.        b) Good fitting.
c) Aesthetic.    d) Balance.

Answers:
1. (b) Pivot, 2. (c) Dart, 3. (c) Slash, 4.(a) Squared line, 5. (a) Crotch seam, 6. (b) Princess line, 7. (d) Block,  8. (c) Concave curve.

Give the answers of the below questions:
  1. Define Basic pattern.
  2. What is Balance.
  3. Brief on Style lines.
  4. Write a note on Dress form.
  5. What is Ease.
  6. Write in detail of good fitting of the garment.
  7. What are the guide lines on muslin..
Answers:
1. Basic pattern, made from specific measurements, that is used as a template for tracing rather than cutting. It may be used to develop other patterns.

2. The matching of grains and adjacent pattern sections. When trueing lines on patterns should correspond with the lines and measurements on the figure.

3. Any seam line other other than the part of the shoulder seams, armhole seams, or side seams.

4. Dress form is used for Draping purpose. Many sizes are available i.e., 8,10,12,14. Sizes are available. i.e., 8,10,12,14 sizes . Men, Women, and Childrens dress forms are salable for fashion industry.

5. Ease, the even distribution of slight fullness when one section of a seam is joined to a slightly shorter section without gathers or tucks.

6. Good Fitting of the garment must have comfort,appearance,and durability and also maintain appropriate ease, garment balance, aesthetic appearance,armhole comfort, necessary ease at collar girth,allowable tolerance on chest line-necessary human body parts are to be free from the movement and fitting to be co-operated-good seams, buttons, button-holes, zippers,Velcro placements are to be placed.

7. Guide lines on muslin: Directional lines and markings,that are indicate the grain,cross grain, centerfront,center back, shoulder blade,bustlevel,apex,hiplevel,and side seam. These lines are drawn on the prepared muslin cloth to facilitate correct draping

Fill in the gaps:

1.______is a pointed metal instrument used for punching holes on pattern dart points.

a) L- square  b) Awl  c) Trimming –Scissors  d) Notches

ANS-1.(b) Awl

2..______soft 2b or 5H pencils used in developing muslin patterns.

a) Felt pen    b) marker pen    c) pencils   d) bull pen

ANS-2. (c) Pencils

3. A narrow , woven tape that is used to delignates style lines on the dress form is called ___________

a) Muslin   b) Nylon   c) Thread   d) Style tape

ANS-.(d) Style tape

4 . Garments made of ________should be draped in less expensive cloth

a) Drill Cotton   b)Denim Cotton   c)Wool   d)Knitted Fabrics

ANS-d) Knitted Fabrics

5..______is used to smooth and aid in blocking muslin cloth

a) Charcoal Iron Box   b) Steam Iron Box   c) Foam Finisher  d) Damp Cloth

ANS-. (b) Steam Iron Box

6. This ____is used to measure the human body parts

a) Tape measure   b) Armhole curve   c) Ruler  d) Yard Stick

ANS-. (a) Tape measure

7.__________is the process of ensuring that the length wise and cross grain threads are at right angles to each other.

a) Cross Grain  b)True Bias   c) Blocking  d) Selvage

ANS- (d) Selvage

8. 45 Degree fold line is called _________

a) True Bias  b) Straight of grain  c) Filling yarns  d) Blocking

ANS-.(a) True Bias

9. Customers are always prefer that -----------------------of garment is required to buy.

a) Looseness  b)Semi Fitted  c)Fitted  d) Good Fitting

ANS-d) Good fitting.

10. The outline of the garment minus the details is known as the _________ shape.

a) Value  b) Silhouette  c) Line   d) Colour

ANS-.(b) Silhouette

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Questions and answers:
 
1) What is muslin shell?
1. A Basic sample garment made from muslin fabric as an aid during the styling and fitting processes.

2) Define “Ease Allowance”?
2 Ans. The amount of extra fabric added to the draped pattern to make garments more comfortable and allow for easier movement.

3) Brief on “apex”?
3. The highest point of a bus on a dress form or live model. The apex is a reference point for establishing the cross grain position on the front bodice muslin.

4) Write a note on master pattern?
4. Basic pattern , made from specific measurements that is use as as template for tracing rather than cutting. It may be used to develop other patterns.

5) What is Trueing?
5.The process of blending the markings, dots and cross marks made during the draping process. It establish continuous seams, style lines, darts or dart variations

1(a) Write in detail of Evaluation guidelines of draping?

Ans:
1(a) Body Style: Basic, princess, dart less, sheath, jacket, knit, sculptured etc. 
 
Style lines: princess seams, yoke seams etc. 
 
Neckline Detail : Front or back high neck , low neck ,”v” neck, square neck etc.

Dart or pleats: one, two, multiple etc.

Fullness variations: From shoulder, from waist line, radiating fullness from side seam, from style line or from template design feature. 
 
Garment length: mini, traditional, knee length, mid -calf, or full length.

Garment Openings: Front, back, side, double breasted, or none.

Sleeve types : short, long, cuffed, bell shape, shirt style, bishop style or coat style

Accent Pieces : collars, cuffs, plackets, pockets, waist bands, etc to create the finished look.

(Or)

1 (b) Explain in detail of garment balance?

Ans:
1. (b) The matching of grains and adjacent pattern sections when trueing, lines on patterns should correspond with lines and measurements on the figure. All patterns have a definite relationship with the figure that enables the garment to hang straight up and down (plumb) and be parallel to the floor. The garment will twist, drag, or pull when worn if the pieces are not on the correct grainlines and cross grains. 
Sharing Knowledge: Students, teachers and professionals can publish your article here. It is a platform to express your knowledge throughout the world. For details: Submit Article

Editor-in-Chief:

Mazharul Islam Kiron is a textile consultant and researcher on online business promotion. He is working with one European textile machinery company as a country agent. He is also a contributor of Wikipedia.


Let's Get Connected: LinkedIn | Facebook | Google Plus

Back To Top