Interview Questions on Fabric Manufacturing Technology (Part-2)

Interview Questions on Fabric Manufacturing Technology (Part-2)
Raju Tex
Knitting Technologist,
B.J.Group, Mawna, Gazipur
Chittagong Textile Engineering College

I published 1st part of Viva Questions on Fabric Manufacturing Technology. I have got lots of response from visitor. For their request I am publishing 2nd part of Interview Questions and Answers for Waving and Knitting Factory Job. I think it will be more effective for candidates.

Terms of Fabric Manufacturing Technology: 

101. What are the basic motions of a loom?
Ans: Basic motions of a loom, Primary motion., Secondary motion, Tertiary motion.

102. What is degree of interlacing?
Ans: When interlacing ratio is expressed as % is called degree of interlacing.

103. What is weave plan?
Ans: The interlacement of warp and weft yarn, is called weave plan.

104. What is drafting plan?
Ans: The process of drawing the warp yarn into the heald eye according to the weave plan or design is called drafting plan.

105. What is denting plan?
Ans: The process of inserting warp yarn through reed is called denting plan.

106. What is tensioning device?
Ans: The Device which is used to give the proper tension during winding yarn onto the package is known as Tensioning Device. Otherwise High tension can damage the yarn whereas too low a tension can lead to unstable packages which will not unwind cleanly.

107. Which of the fabric is most suitable for summer?
Ans: Cotton

108. Which of the following fabrics does not take stains easily?
Ans: Silk

109. Which of the following fabrics is a bad conductor?
Ans: Wool

110. Which fabric is made of staple fibre?
Ans: Cotton

111. Which is the strongest fibre?
Ans: Nylon

112. Which fabric has a dull surface?
Ans: Wool

113. Cotton is most desirable fabric for making undergarments because it is.
Ans: Absorbant

114. What is appliqué?
Ans: Embellishment on a garment where decoration is made by cutting pieces of one material and applying them to the surface of another.

115. What is bird's Eye?
Ans: A fabric woven with a pattern of small diamonds.

116. What is chambray?
Ans: A class of yarn-dyed, plain-weave fabrics with a colored warp and white filling. Most often produced in soft blue tomes (looks like faded blue jean denim).

117. What is chenille?
Ans: Soft, fuzzy yarns stand out around a velvety cord on this fabric, whose name comes from the French word for "caterpillar."

118. What is chintz fabric?
Ans: A printed and glazed fabric, usually cotton.

119. What is effect Thread?
Ans: Yarns inserted into a fabric, that are sufficiently different to the surrounding yarns, to form or enhance a pattern.

120. What is elastomer?
Ans: Any polymer showing rubber-like elastic properties. This includes Lycra and Spandex.

121. What is engineered print?
Ans: Also called a placed print because it is integrated into a specific area of the design. Border prints are often engineered into place. 

122. What is facing?
Ans: A piece of fabric sewn to the inside of a garment for lining purposes or to add structure to the garment. 

123. What is faille?
Ans: A dressy, flat-ribbed fabric with a light luster that drapes and tailors well. The ribs are flatter and less pronounced than in grosgrain. Traditionally used for women's dresses, suits and coats.

124.What is feedstripe?
Ans: Knit fabric where a stripe pattern is produced by the way colored yarns are fed into the knitting machine. Also know as Yarn Dyed.

125. What is fleece ?
Ans: This is a knit fabric, usually in cotton or poly cotton that has napped terry loops on one or both sides. There are several variations that and finish types for fleeces.

126. What is hopsack?
Ans: A loosely woven coarse fabric of cotton or wool used in clothing. Hop growers originally used the fabric for bags. 

127.What is intarsia?
Ans: A flat knit fabric with solid-colored, geometric patterns. The sides of the fabric are identical.

128.What is interlock?
Ans: A type of cut and sew knit fabric that is characterized by the interconnecting of the knit stitches.

129. What is jacquard?
Ans: Elaborate woven or knitted pattern.

130. What is jersey?
Ans: A generic term for a plain knit fabric without a distinct rib. Originally made of wool, jersey fabric was first manufactured on the island of Jersey.

131. What is lycra?
Ans: DuPont's registered trademark for its brand of elastic fiber. Same type of fiber as Spandex.

132. What is marled yarn?

Ans: Two single yarns of different colors twisted together. You see this mottled effect most often in sweaters.

133. What is matte jersey?
Ans: A dull, flat knit fabric made of fine crepe yarns. Most popular in travel and permanent press or easy care dresses, slacks and skirts.

134. What is picot?
Ans: A small embroidered loop forming an ornamental edging on a ribbon or lace.

135. What is pinpoint oxford?
Ans: Lightweight, soft, cotton-like fabric with a small 2x1 basket (rib) weave repeats. High quality. Very smooth surface; used for shirts.

136. What is piqué? –
Ans: A knitted cotton fabric with a waffle, or diamond-shaped, pattern. French piqué knits became an international favorite when René Lacoste, a 1920's French tennis champion, designed the polo shirt. Also called Lacoste

137. What is pointelle?
Ans: A basic ribknit made with a pattern of dainty openings. Typically femenine.

138. What is poplin?
Ans: A durable, plain weave fabric similar to broadcloth but with a heavier rib and heavier weight. Made of silk, cotton, synthetic fibers, wool or blends.

139. What is ripstop?
Ans: A fabric woven with a double thread at regular intervals so that small tears do not spread. 

140. What is rayon?
Ans: A manufactured natural fibre made from wood cellulose. It is soft, absorbent and drapes well. Also known as Viscose.

141. What is sateen?
Ans: A semi-lustrous surface distinguishes this smooth, durable fabric in a satin weave. Sateen is usually made of cotton.

142. What is seersucker?
Ans: A popular warm-weather cotton fabric with permanent woven crinkled stripes. 

143. What is shot effect?
Ans: A color effect produced in fabrics woven with a warp yarn of one colour and a weft yarn of a contrasting color.

144. What is terry?
Ans: A fabric with loop pile on one or both sides.

145. What is toile?
Ans: Light/medium weight, plain weave, fine, cotton-type fabric, usually with one colored printed scenic design. Used mostly for home furnishings, clothing, etc. 

146.What is velour?
Ans: Soft plush fabric with a close, dense pile. 

147. What is wicking?
Ans: Refers to a fabric's tendency to disburse moisture rather than absorbing it.

148. What is weft Knits?
Ans: Weft is a type of knitting in which yarns run horizontally, from side to side, across the width of the fabric.

149. What is velvet?
Ans: A short, closely woven cut pile fabric with a rich, soft texture.

150. What is voile?
Ans: A lightweight, sheer fabric with a crisp, wiry hand.

151. What is acrylic?
Ans: A synthetic fabric.

152. What is Aertex?
Ans: A trademark for a loosely woven cotton fabric that is used to make shirts and underwear.

153. What is batik?
Ans: a dyed fabric; a removable wax is used where the dye is not wanted

154. What is broadcloth?
Ans: A closely woven silk or synthetic fabric with a narrow crosswise rib.

155. What is canvas or canvass?
Ans: A heavy, closely woven fabric (used for clothing or chairs sails or tents).

156. What is cashmere?
Ans: A soft fabric made from the wool of the Cashmere goat

157. What is cerecloth?
Ans: A waterproof waxed cloth once used as a shroud.

158. What is chenille?
Ans: A heavy fabric woven with chenille cord; used in rugs and bedspreads.

159. What is chino?
Ans: A coarse twilled cotton fabric frequently used for uniforms.

160. What is coating?
Ans: A heavy fabric suitable for coats.

161. What is corduroy or cord?

Ans: A cut pile fabric with vertical ribs; usually made of cotton.

162. What is crape or crepe?
Ans: A soft thin light fabric with a crinkled surface.

163. What is diaper?
Ans: A fabric (usually cotton or linen) with a distinctive woven pattern of small repeated figures

164. What is edging?
Ans: border consisting of anything placed on the edge to finish something.

165. What is duck?
Ans: a heavy cotton fabric of plain weave; used for clothing and tents.

166. What is duffel or duffle ?
Ans: A coarse heavy woolen fabric (such as a fringe on clothing or on a rug).

167. What is aba?
Ans: Garment of camel or goat hair; camel or goat-hair fabric.

168. What is alpaca?
Ans: Fine wool made from alpaca hair.

169. What is angora?
Ans: Silk-like fabric made from wool of angora goats.

170. What is bagging?
Ans: Coarse fabric for making bags or sacks.

171. What is baft?
Ans: Cheap coarse cotton fabric.

172. What is atlas?
Ans: Rich satin fabric.

173. What is bump?
Ans: Coarse cotton fabric.

174. What is calamanco?
Ans: Satin twilled woollen fabric.

175. What is camaca?
Ans: Fine silk fabric.

176. What is chambray?
Ans: Lightweight fabric with coloured warp and white filling.

178. What is chino?
Ans: Strong twilled cotton cloth.

179. What is crash?
Ans: Coarse drapery and towelling fabric.

180. What is dimity?
Ans: Sheer and stout white cotton.

181. What is delaine?
Ans: Light fabric of wool or mixed wool and cotton.

182. What is domett?

Ans: Plain cotton-wool blend.

183. What is drill?
Ans: Durable twilled cotton.

184. What is faille?
Ans: Shiny closely woven silk, cotton or rayon fabric.

185. What is foulard?

Ans: Soft lightweight plain-woven or twilled silk fabric.

186. What is flannel?
Ans: Light woollen fabric.

187. What is fuji?
Ans: Plain spun silk fabric.

188. Vherringbone?
Ans: Twilled fabric woven in rows of parallel sloping lines.

189. What is jacquard ?
Ans: Intricately-woven variegated fabric; loom for making jacquard.

190. What is jean?
Ans: Durable twilled cotton material.

191. What is jersey?
Ans: Plain weft-knitted fabric of wool, cotton, nylon or silk.

192. What is lasting?
Ans: Sturdy cotton or worsted cloth.

193. What is melton?

Ans: Strong and smooth heavy woollen cloth.

194. What is muslin?
Ans: Plain-woven fine cotton.

195. What is ninon?
Ans: Silk voile or other thin fabric.

196. What is oxford?
Ans: Soft durable plain-woven cotton.

197. What is poplin?
Ans: Corded woven silk and worsted.

198. What is ramie?
Ans: Strong lustrous fabric resembling linen or silk.

199. What is rep?
Ans: Plain-woven fabric with crosswise ribs.

200. What is romal?
Ans: Handkerchief or headcloth; silk or cotton fabric.



Comment here

Textile Learner is the largest Textile Blog over the net. It is an ultimate reference for textile students. It describes textile articles in comprehensive. It also supplies news on latest textile technology, educational institute news of the world.