Interview Questions and Answers for Garments Job (Part-1)

Interview Questions and Answers for Garments Job (Part-1)

Mazedul Hasan Shishir
Production Officer at Intramax Group

Recently garments job has become the most wanted job in Bangladesh for textile and industrial engineers. It is also smart job compare to other jobs in textile arena. Novice textile engineers try to enter into garment industry or a buying house because of job scarcity in other sector of textile. This article is written for whom, who try to get job in merchandising, industrial engineering overall in garment industry.
Job interview
1. What is clothing?
Ans. Clothing is one of the three basic needs of human being. Clothing is used for covering human body or other bodies to fulfill or satisfy the requirements of those bodies with the object of protection, decoration and identification.

2. What is Garment?
Ans: A garment is a piece of clothing.

3. What is apparel?
Ans: Clothes of a particular type when they are being sold in a shop. Apparel can also include things like name tags, jewelry or other stuff you wear.

4. Why woolen garments used in cooler climate?

Ans. The general configuration of wool fibre is helical and this configuration works as a wall for passing of cold or warm.

5. What is design or sketch?

Ans. In clothing industry design means determining the shape and cutting patterns of garments according to it.

6. What id basic block or block pattern?
Ans. Block patterns are the main or basic patterns which are constructed with definite and standard body measurement, but they do not possess any style or extra attractiveness or any type of allowances.

7. What is a pattern?
Ans. It is the model of all components of garments on a hard paper board.

8. Why pattern is produced?

  • To make a set of templates of different components of garments.
  • To make a large amount of production at a time.
  • To minimize wastage and cost of garments.
9. What is working pattern or production pattern?
Ans. These are made on the basic of block pattern or basic block. Each block pattern is drawn or sketched on the hard paper board with the help of pencil. Then the following allowances and positions are added-
  • Sewing allowance
  • Trimming allowance
  • CBL
  • CFL
  • Button attaching position
  • Button holing position
  • Plate etc.
10. What is invoice?
Ans. It is one kind of documents which contains the information’s about selling items. Normally there are two types of invoice-
  • Proforma invoice- preliminary,  
  • Commercial invoice-finally.
11. Seam line/attaching point is marked by U or V notch? (yes/no)
Ans. Yes

12. How grain line is indicated/mentioned in patterns?
Ans. By arrow mark.

13. What is grain line?

Ans. It is the line, which is marked on the patterns of a garment and the line indicates the warp yarn, as a result, when the pattern is placed in the marking paper then the Grain line follow the warp yarn of fabric.

14. Grain line of pattern must be parallel of the fabric? (yes/no)
Ans. Yes

15. Define category?
Ans. In garments export and import business a definite type of garments is specified by a definite number which is called category.

16. What is approved sample?
Ans. The sample which is approved by the buyer is called approved sample.

17. What is counter sample?
Ans. The manufacturers produce several numbers of samples following the approved sample which is known as counter samples. They facility the bulk production or hung on production floor.

18. What do you mean by allowance?
Ans. In case of garments making some additional measurements are added with standard body measurement which is termed as allowances. This allowances is 1cm or 1inch.there are two types of allowance-(I) Trimming allowance. (II) Sewing allowances.

19. What is interlining?
Ans. A layer of fabric which is used between two layer of fabric to give the particular area desired shape and to enhance the strength of that particular position which is called interlining. e.g. collar, cuff.

20.What are the types of interlining?

  • Sewable interlining,
  • Fusible interlining.
21. What do you mean by lining?
Ans. A layer of fabric which is used in the inner side of garments to increase the comfort-ability of the garments which is called lining.e.g. suits, coats, ladies and babies wear.

22. What do you mean by FDI?
Ans. FDI= Foreign direct investment. These types of investment directly come from foreign country.

23. What is overlocking or neatening?
Ans. The sewing process of cutting edge of the fabric. So that the slack yarn cannot be opened.

24. What is seaming?  
Ans. The attaching procedure of different components of garments.

25. What is stitch?
Ans. The unit of sewing or seam.

26. What is seam?
Ans. The line of sewing of one or more than one layers of fabric/the line of joining of fabric.

27. What do you mean by trimmings or accessories?
Ans. Beside fabric the components which are needed to make a complete garments termed as trimmings. e.g. Button, sewing thread, lining, interning etc.

28. What is ticket number?
Ans. It indicates the coarseness or fineness of a sewing thread.

29. What is L/C?
Ans. L/C means letter of credit. It is one kind of agreement between buyer and seller.

30. What is pattern grading?

Ans. Grading means the stepwise increase or decrease of a master pattern piece to create large or small size. Grading alters the overall size of a design but not its general shape and appearance. If buyer requires different sizes, we would have to grade the dimension. It may be S.L, X.L and XXL.

31. What are the method of grading?
Ans. Grading can be apply two method –(I) manual method,(II) computerized method.

32. Marker as a guideline for cutting?(yes/no)
Ans. Yes.
33. What is back taking?
Ans. During sewing we need to start or end it prior to 1cm or after 1cm respectively to secure the sewing end. This is termed as back tacking.

34. What is bar tacking?
Ans. We continue sewing for several times within a vary short distance to increase the load or strength of that particular portion which is termed as bar taking.e.g- edge of pocket, belt loop, Fly piece etc.

35. What is blind stitch?
Ans. A particular type of stitch which is not visible from the face side of the garments.

36. What do you mean by C.B.L and C.F.L?

Ans. C.B.L= center back line, C.F.L= center front line

37. What are disposable garments?
Ans. The garments which are used for one time only called disposable garments. e.g. Medical garments.

38. What do you mean by Flap?
Ans. It’s the part of pocket which covers the pocket opening.

39. What is marker?

Ans. Marker is a thin paper which contain all necessary pattern pieces for all sized for a particular style of garments. it’s a representation or drawing of the arrangement of the identified materials.

40. Fabric width and length must be higher than the marker width and length? (yes/no)
Ans. Yes.

41. Grain line should be parallel to the warp direction in a woven fabric or the Wales in a knitted fabric? (true/false)
Ans. True

42. What is formula of marker efficiency?
Ans. Marker efficiency= total area of pattern pieces in a marker/total area of marker × 100%

43. The less the fabric wastage, the higher the marker efficiency?(true/false)
Ans. True.

44. The more the marker length, the higher the marker efficiency? (True/false)
Ans. True.

45. What do you mean by garments size?
Ans. The size of garments can be expressed by two methods-
  • Alphabetical expression e.g. S,M,L,XL,XXL
  • Numerical expression e.g. 38,39,40,41,42(in cm or in inch)
46. Write down the feature of T-shirt?
  • Casual tops, 
  • Narrow neck line, 
  • Usually short sleeve,  
  • No collar
47. Write down the feature of polo shirt?
Ans. (I) Tops, (II) short/long sleeve,(III) collar,(IV) short button placket or neck opening.

48. How can you divide all garments?
Ans. All types of garments can be divided mainly two groups –(I) Tops part, (II) Bottom part.

49. Write down the feature of pull oven / sweater?
Ans. (I) Warm shirt,(II) Long sleeve, (III) Waist band, (IV) Pull on over head.

50. Write down the feature of Tank-loop?

Ans. (I) Sleeve less pullover, (II) Used over a shirt (III) Warm shirt (IV) Waist band, (V) Pull on over head.

51. Write down the feature of cardigan?

Ans. (I) Open front, (II) Fastened with a zip or button, (III) Waist band.

52. What do you mean by CAD?
Ans. CAD means computer aided design: In apparel industry CAD systems are mainly used for garments design, pattern preparation, pattern grading and marker marking.

53. What do you mean by CAM?

Ans. CAM means computer aided manufacturing. It includes computerized sewing machines, fabric spreading machines, cutting systems.

54. Write some important meaning?
  • CM= Cost of making
  • CMT= Cost of making with trimmings
  • FOB= Freight on boat
  • C & F= Cost and freight
  • CIF= cost, insurance and freight
  • L/C= letter of credit
55. What is cloth spreading/laying?
Ans. To spread cloth as determined by needed quantity as per marking/ the smooth laying out of fabric in superimposed layer of specified length.

56. What do you mean by fabric cutting?
Ans. To cut the cloth according to marker of patterns for sewing.

57. What are the methods of fabric cutting?
(A) Manual method
  • Scissor
  • Round knife
  • Band knife
  • Straight knife
  • Die cutting
  • Notcher & -Drill
(B) Computerized method
  • Straight knife cutting
  • Water jet cutting
  • Leaser beam cutting
  • Plasma torch cutting
58. What do you know about fusible interlining?
Ans. The interlining which is attaching to the garments component by the application of temperature and pressure is called fusible interlining

59. How fusible interlining is manufactured?
Ans. By using a resin coating of thermoplastic materials on a piece of fabric.

60. For symmetrical fabric marker efficiency is high and less efficiency for asymmetrical fabric? (True/false)
Ans. True.

61. The more large patterns and less small patterns reduce marker efficiency? (True/false)
Ans. True.

62. For more small patterns, marker efficiency will be increased? (True/false)
Ans. True.

63. What do you know about symmetrical fabric?
Ans. Fabric which can retain the same appearance in case of turning in 180° angle called symmetrical fabric. e.g. solid dyed fabric.

64. What do you know about the asymmetrical fabric?
Ans. Asymmetrical fabric is those which can not retain the same appearance while turning in 180° angle. E.g. pile fabric, brushed fabric etc.

65. What are the methods of marker making?
  • Manual, 
  • Computerized.
66. What are the wastage of marker?
(I) Inside wastage
(II) Outside wastage
  • Ends of ply losses (2-4) inch
  • Loss of fabric ends
  • Selvedge losses
  • Purchase losses
67. What is sample?
Ans. The garment which is needed for bulk production is called sample garment.

68. What is sewing?
Ans. The process of joining of fabric by the use of needle and sewing thread is called sewing.

69. What are the basic components of sewing?
  • Needle
  • Throat plate
  • Pressure foot
  • Feed dogs
  • Sewing thread and fabric.
70. Write some name of sewing defects?
  • Seam pucker
  • Broken or open stitch
  • Staggered stitch
  • Slipped or skipped stitch
  • Vertical stitch density.
71. What do you mean by seam puckering?
Ans. Stitching with unwanted gathering.

72. What do you mean by pressing and Finishing?
Ans. The process by which the unwanted crease and winkles are removed from the garments and the outlook of the garments is improved as well.

73. Which iron is used for industrial purposes?
Ans. Steam irons.

74. What do you know about lings?
Ans. Lings is the measuring unit of button diameter. To measure the outer diameter of button we use lings number. 1 ling = 1/40 inch = 0.025 inch = 0.636 mm

75. How many types of label?
Ans. There are mainly three types of label
  • Main label, 
  • Size label, 
  • Care label.
The all other of label are called sub label.

76. What do you know about motif?
Ans. The special component which is attached outside of the garment for decorative purpose called motif. e.g. company name, trade mark or other symbols can be written on the motif.

77. What do you know about dart and pleat ?
  • Dart = part of cloth is folded and stitched to slenderize it
  • A pleat is a type of fold formed by doubling fabric back upon itself and securing it in place or the pleat shows the form being folded and stitched.
78. How many types of woven fabric?
Ans. Three types – (I) yarn dyed (II) solid dyed(s/d) (III) Denim

79. Desizing is mandatory or obvious before washing (True/False) 
Ans. True.

80. Why hot ash is necessary?
Ans. To clean the desize chemicals (introduction to cold water re-solidify the fat and wax)

81. Why M:L is important?
Ans. Without m:l we can not determine the required amount of dyes, chemicals and water during dyeing, washing and other wet processing. That’s why m:l is important.

82. What is the mechanism of producing fading effect in garments manufacturing?
Ans. Three process of fading mechanism –
  • Chemical action.
  • Mechanical action
  • Biological action.
83. How many types of mechanical abrasion in garments washing?
Ans. Three types –
  • Garment to garment.
  • Garment to m/c
  • Garment to solid material (e.g. stone)
84. How many types of chemical action in garment washing?
Ans. Three types-
  • Regular(Bleach wash)
  • Irregular(Acid wash)
  • Local(p.p.spray, p.p.sponge)
85. What is the factor depends on action of washing?
  • Time
  • Temperature
  • Mechanical abrasion
  • Chemical action
86. What do you mean by costing and pricing/?
  • Costing = Total consumption of garments without profit
  • Pricing = costing with profit.
87. What do you know about back to back L/C opening?
Ans. For purchasing fabric and accessories against main L/C.

88. What is lead time in garments?
Ans. Time start from L/C opening or order receive to garments delivery is called lead time.
  • Lead time — local market = 45 days
  • Foreign market = 90-120 days
89. What is stock lot?
Ans. When goods are made for buyer but not possible to shipping as a result goods are stain at store. This goods are called stock lot .

90. How many parts of jacket?
Ans. Three parts
  • Upper part is called shell
  • Inner part is called lining
  • Middle part is called interlining.
91. Write down the other commercial name of interlining?
Ans. Padding / wedding/ Bedding / polyfil.

92. What types of garments are made from feather?

Ans. Overcoats,jackets,pillow,blanket etc.

93. What types of feather are used for making garments?
Ans. Duck chest feathers.

94. What do you mean by quality?

Ans. Quality is the difference between the products or It is the goodness or badness in a product or the feather of a product which satisfy customers or end users.
95. What do you mean by label?
Ans. Label is an attached component of garment on which important information regarding the garment are written or printed.

96. What do you mean by WWSC and RSWD?
  • WWSC = wash with similar color
  • RSWD = Re shape whilst damp.
97. Which inspection system widely used in garment industry?
Ans. 4-points system.

98. What do you mean by TAP and AQL?
  • TAP = Total acceptable product in a lot
  • AQL = Acceptable quality limit.
99. What do you mean by core spun thread/yarn?
Ans. This thread /yarn has continuous filament polyester wrapped in cotton fibres.

100. What do you mean by OE & CE zipper?
  • OE zipper = open end zipper - use in jacket
  • CE zipper = closed end zipper - use in baggage.


Comment here

Textile Learner is the largest Textile Blog over the net. It is an ultimate reference for textile students. It describes textile articles in comprehensive. It also supplies news on latest textile technology, educational institute news of the world.